Heel lang heb ik mezelf GEEN kindercoach willen noemen. Ik zei dit zelfs al op de opleiding tot kindercoach. Een beetje vreemd natuurlijk.

Ik hou van kinderen. En ik vind werken met en voor kinderen heel fijn om te doen. Ik doe het ook al een groot deel van mijn leven. Eerst als oppasmeisje, als turncoach, als leerkracht in het basisonderwijs en als onderwijsvernieuwer en nu als natuurgeneeskundig therapeut. En dan ben ik ook moeder van mijn eigen kinderen.

En in al die jaren is mij 1 ding heel duidelijk geworden: Het is voor een heleboel kinderen en hun ouders niet zo makkelijk allemaal.

De reden dat ik mezelf geen kindercoach wilde noemen, ondanks mijn werk met en voor kinderen, was dat het voor mij impliceerde dat we ‘de problemen’ bij de kinderen neerleggen, alsof er iets mis is met hen. En als zij maar veranderen zijn de problemen opgelost. Deze visie deel ik niet.

Wel geloof ik dat er onder lichamelijke klachten, leer- en gedragsproblemen en emotionele klachten altijd een oorzaak zit. Er is iets wat deze kinderen belemmert. Wanneer wij, als volwassenen, kunnen uitvinden waar de werkelijke oorzaak ligt en daar ook daadwerkelijk iets mee gaan doen, dan kunnen we deze kinderen weer in hun kracht zetten. Dan zien wij ‘problemen’ niet meer alleen als ‘problemen’, maar dan zien we de behoefte of de belasting die daar onder verscholen ligt en waar er dus voor ons een taak ligt.

Ondertussen heb ik voor mezelf een nieuwe invulling aan het woord kindercoach gegeven. En dit was natuurlijk ook nodig. Want er zijn ontzettend veel kindercoaches die prachtig, mooi en goed werk doen. Mijn eigen invulling, van zowel natuurgeneeskundig therapeut als kindercoach, past daar ook prima tussen: Uitzoeken welke oorzaak er onder gedrag of de klacht schuil gaat, deze behoeftes of belastingen in beeld brengen en hier een -bij het kind passende- hulp of omgeving voor creëren, zodat elk kind weer kan gaan stralen en zich naar eigen mogelijkheden kan ontwikkelen.

En dit proces doorlopen met een kind, dat vind ik echt fantastisch en betekenisvol werk. Vol trots zeg ik nu dan ook:
IK WERK ALS KINDERCOACH!